fbpx
Rustikalne kuhinje Erjavec

Rustikalne kuhinje

Toplina in domačnost so besede, ki najbolje opisujejo rustikalni dizajn. Če smo si še pred časom pod to besedo zamišljali popolnoma leseno kuhinjo, postavljeno v koči v gorah, ima beseda danes malo širši pomen, oz. si jo ljudje razlagajo širše. Ljudje si želijo rustikalnega videza, predvsem v svetlih, belih tonih z lesenimi masivnimi dodatki. Rezkane, mehke linije, ki oddajajo toplino in vabijo v kuhinjo.

Rustikalne kuhinje

Rustikalne kuhinje so brez dvoma tip kuhinjskega prostora, ki v zadnjem času doživlja preporod in nov val priljubljenosti. Marsikdo se za takšno kuhinjo odloči predvsem zato, ker so kuhinje v rustikalnem slogu kot prostori pogosto tople, prijetne in vabljive. Čar jim dajejo naravni toni in teksture lesa, kamniti poudarki in drugi naravni materiali, v dom lastnika pa lahko prinesejo pridih nostalgije in značajskosti ter delček narave. Vendarle pa je na koncu odločitev med rustikalno ali sodobno kuhinjo odvisna od osebnega sloga in želja kupca.

 

Zakaj kuhinja v rustikalnem slogu?

Rustikalne kuhinje pogosto uporabljajo materiale, ki so znani po svoji trajnosti, kot so masivni les, kamen in opeka. To pomeni, da lahko prenesejo obrabo pri vsakodnevni uporabi in zdržijo več let. Veliko materialov, ki se uporabljajo v teh kuhinjah, je enostavnih za vsakodnevno nego in vzdrževanje, saj zahtevajo le občasno čiščenje.

 

Vsestranskost rustikalne kuhinje

Kmečko-podeželska kuhinja se lahko dobro obnese v različnih stanovanjskih slogih, od vikenda do sodobne (kmečke) hiše. Prav tako jo je mogoče zlahka prilagoditi, da ustreza osebnemu slogu in željam lastnika stanovanja. Takšne kuhinje so pogosto ročno izdelane, saj vključujejo več edinstvenih elementov. Zato se zadnje odločajo predvsem kupci, ki želijo kuhinjo bolj personaliziranega videza.

 

Pred nakupom razmislite o tem

Cena rustikalne kuhinje je odvisna od uporabljenih materialov in celotne zasnove. Poskrbite, da boste med načrtovanjem proračuna upoštevali vse stroške – vključno z materiali, delom in morebitnimi napravami ali napeljavami, ki jih boste potrebovali.

Razmislite o velikosti in razporeditvi vaše kuhinje ter o tem, ali bo podeželsko-kmečki slog ustrezal obstoječemu prostoru. Tovrstne kuhinje so večinoma precej prostorne in odprte, lahko pa so tudi udobne in kompaktne.

Premislite o svojem osebnem slogu in o tem, ali bo rustikalna kuhinja ustrezala vašemu okusu in željam. Če imate sicer raje modernejši ali sodobnejši videz in je takšna tudi večina vašega stanovanja ali hiše, ta kuhinja morda ne bo najboljša izbira.

Določeni materiali, kot sta les in kamen, dolgoročno terjajo natančnejše čiščenje in zaščito pred obrabo. Zato vedite, da boste morali redno vlagati čas in trud za ustrezno nego teh materialov; skrb vam bodo vrnili z dolgimi leti prijetne uporabe in lepega videza.