fbpx

Prenova kuhinje – nasveti za dobro izpeljan projekt

Prenova kuhinje je dobra priložnost za popestritev prostora, bolj praktično postavitev in dodajanje modernejših elementov. Najbolje je razmišljati celostno, saj so delne prenove manj učinkovite, a prav tako drage. Nova kuhinja naj bo prilagojena osebnim navadam in življenjskemu slogu, lahko ostanete pri večnih stilih in barvah ali pa sledite najnovejšim trendom.

Pripravili smo vodič po nekaterih temeljnih vprašanjih in dilemah, ko prenavljate kuhinjo. Verjamemo, da vam bodo nasveti pomagali, da bo vaša nova kuhinja zaživela v najlepši luči, na poti do nje pa bo čim manj ovir.

Sprememba oblike kuhinje in postavitev elementov

Natančen načrt kuhinje je potreben, ko prestavljamo inštalacije in menjamo samo obliko kuhinje (se na primer odločimo za kuhinjo z otokom). Posvetovati se je treba z izvajalcem ali arhitektom, sicer lahko hitro naredite kakšno začetniško napako. Vsak prostor ima svoje omejitve in temu se je treba prilagoditi, lahko pa strokovnjak hitreje najde kakšno inovativno rešitev ali vam da dobro idejo. Kuhinja z otokom je zelo zaželena oblika, izvira že iz prazgodovine, ko so se ljudje zbirali ob ognjišču. Je pa treba pri njej zelo paziti pri postavljanju inštalacij (voda, odtok, napa). Za elemente ob steni pustite vsaj 60 cm prostora oz. raje še kakšnih 5 cm več. Priporočamo, da imate za prehod na voljo 1 meter. Otok je običajno globok med 90 in 120 cm. Pri prenovi kuhinje pazite na odvod zraka, saj starejši prostori pogosto nimajo urejenega prezračevalnega sistema. Odvod se težko prestavlja, tako da v nekaterih primerih, ko je kuhališče na otoku, odvod zraka pa tega ne omogoča, priporočamo napo z ogljenim filtrom in odvod zapremo. Novogradnje z rekuperacijskim sistemom pa ne smejo imeti odvoda, zato tam v poštev pride samo napa z ogljenim filtrom.

Kako izbrati barve kuhinje

Težko bi rekli, katere so “prave” barve za vas, saj ima vsak svoj okus in želje, lahko pa vam namignemo, kaj je v trendu in kaj se največ kupuje. Še vedno prevladujejo temnejše barve kuhinje. Že dlje časa je zelo popularna siva v različnih odtenkih, zadnjih nekaj let pa je zelo moderna črna barva kuhinje. Običajno se kombinira še z lesom hrasta ali oreha. Zaželeni so tudi temni odtenki rjave in kava odtenki. Prestižnejši videz dobite z izbiro videza marmorja z žilami, ki se lepo kombinira s temnejšimi odtenki, pa tudi z belo. Slednja je trenutno nekoliko manj trendovska, a je vedno varna in gotova izbira.

Ne pozabite na enostavnost čiščenja

Pri izbiri materialov je zelo pomembno, kako zahtevno je njihovo vzdrževanje. Če bo material lep, a bo tako videti le prvi mesec, nato pa nikoli več, s prenovo kuhinje niste naredili veliko. Izbirajte torej materiale, ki so enostavni za čiščenje, saj je kuhinja v uporabi vsak dan in se po njej nabere kar nekaj umazanije. Namesto za hrapave se odločite za gladke površine, lažje boste čistili kuhinjo brez ročajev. Posebni materiali, na primer gladki mat ultrapas, so obdelani z nano tehnologijo, ki omogoča še enostavnejše čiščenje nove kuhinje, saj se umazanija ne nabira v porah materiala. Zelo enostavno se počisti tudi steklo. Za fronte ga uporabite vpetega v ALU profile.

Višina delovnih površin in delovni trikotnik

Načrt kuhinje se prične z odločitvijo, v kateri smeri bo izveden tako imenovani delovni trikotnik. Ta vključuje hladilnik, korito in kuhališče. Vsota razdalj med temi glavnimi elementi naj ne znaša več kot 6,6 metra. Nova kuhinja se nato načrtuje glede na delovne centre, ki so organizirani v zaporedju, kot teče sam postopek priprave hrane: shranjevanje živil, priprava živil, kuhanje in peka, shranjevanje posode, čiščenje posode. Lahko gre za klasično kuhinjo, enovrstno kuhinjo, dvovrstno kuhinjo, kuhinjo v obliki črke L ali U, kuhinjo s polotokom ali z otokom – v vsakem primeru se upošteva pravilo trikotnika. Načrt kuhinje strokovnjak pripravi kot 3D izris, tako da si lahko do potankosti predstavljate opremljen prostor.

Izbira delovnih površin mora biti nujno podrejena višini uporabnika. Za telesno višino 160-170 cm svetujemo pult višine 90-92 cm, za višje od 170 cm pa pult višine 92-95 cm. V kuhinji se morate dobro počutiti. Posamezniki imajo različne preference, a vsekakor naj se višina pulta prilagodi manjši osebi v gospodinjstvu.

Je smiselno k prenovi kuhinje vključiti tudi jedilnico?

Za novo kuhinjo se uporabniki odločajo glede na njihove finančne zmožnosti in glede na to, kako hitro se je naveličajo. Dobra kuhinja je odlična tudi za 20, 30 let, običajno je menjava vezana na življenjske mejnike. Poleg kuhinje se običajno zamenjajo tudi miza in stoli, predvsem če je jedilnica v istem prostoru. Materiali in oblike naj se dobro dopolnjujejo, če je na primer nova kuhinja zelo moderna, potem izberite mizo in stole v istem slogu (trenutno so to lesene masivne mize s kovinskim podnožjem). Najbolje bo, da kuhinjo in jedilnico naročite v isti trgovini s pohištvom. V salonu Kuhinje Erjavec zagotavljamo individualen in varen posvet, na katerem bomo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja in vam predstavili bogato ponudbo pohištva. Z vami bomo od načrtovanja do montaže ne glede na to, ali se odločite za moderno ali klasično kuhinjo.