fbpx

Notranje oblikovanje

Notranje oblikovanje je umetnost in znanost izboljšanja notranjosti prostorov, s katerim želimo doseči bolj zdravo in estetsko prijetno okolje za ljudi, ki te prostore uporabljajo, notranji oblikovalec pa je strokovnjak, ki takšne projekte načrtuje, raziskuje, koordinira in vodi. Poklic notranjega oblikovalca je zato pričakovano večplasten in vključuje idejni razvoj, načrtovanje prostora, oglede lokacij, raziskave, ažurno in natančno komunikacijo s sodelujočimi v projektu in naposled vodenje del ter dokončno uspešno izvedbo projekta.

 

Pri načrtovanju interierov vašega doma vam bo pot slej ko prej prekrižal tudi notranji oblikovalec. Notranje oblikovanje je namreč nepogrešljiv del procesa poti od smelega načrta do izjemnega končnega izdelka, pa naj bo to kuhinja, otroška ali dnevna soba, ali kateri koli drug prostor v stanovanju ali hiši.

Notranji oblikovalci so suvereni prostorski načrtovalci in lahko pomagajo pri oblikovanju in prenovi notranjosti – od izdelave začetnih tlorisov do postavitve zadnjega dekorativnega poudarka. Spreten notranji oblikovalec ne izboljša le videza, temveč oplemeniti tudi funkcionalnost in uporabnost prostora. Da dosežejo zastavljene rezultate in videz, ki si ga želi stranka, notranji oblikovalci pogosto tesno sodelujejo z arhitekti in različnimi izvajalci, pa naj gre za stanovanjski prostor, pisarno, hotel ali kateri koli drug notranji prostor.

Notranjega oblikovalca marsikdo pogosto zamenja za notranjega dekoraterja. Notranja dekoracija oziroma okrasitev je opremljanje prostora z estetsko prijetnimi ali modnimi kosi. Notranji dekorater pri delu med drugim upošteva slogovni navdih, barvno shemo in teksturo uporabljenih dodatkov – v prvi vrsti pa seveda želje lastnika prostora. Notranji dekorater lahko priporoči tudi spremembo postavitve pohištva. Z drugimi besedami, dekoraterji v procesu zasnove prostora nimajo aktivne vloge, medtem ko lahko notranji oblikovalci tudi oblikujejo in dekorirajo.

Notranji oblikovalci so nepogrešljivi v številnih in namensko povsem različnih notranjih prostorih, kot so na primer:

  • nakupovalna središča, veleblagovnice, butiki, razstavni prostori,
  • poslovni prostori, pisarne in podobno,
  • bolnišnice, zasebne ambulante, zdravilišča,
  • gostinski obrati, kot so hoteli in kavarne,
  • koncertne dvorane in gledališča,
  • prostori javne uprave,
  • avtobusne in železniške postaje ter gledališča
  • in še marsikje.

V našem podjetju se osredotočamo na notranje oblikovanje zasebnih notranjih prostorov, torej stanovanj in hiš, zato govorimo o stanovanjski zasnovi.

Stanovanjska zasnova je oblikovanje notranjosti zasebnih stanovanj. Gre za tipsko zasnovo, ki je za vsako posamezno situacijo zelo specifična, zato so najpomembnejši faktor potrebe in želje posameznika. Notranji oblikovalec lahko dela na projektu že od začetne faze načrtovanja, ali pa se ukvarja s prenovo že obstoječe strukture. Ne glede na specifiko situacije in vsakega posameznega primera gre lahko za večmesečni proces, saj časovne omejitve ne smejo biti razlog, da prostorov ne bi v celoti natančno prilagodili stranki in njeni viziji. Zato so odmera dovolj časa v namen izvedbe celotnega projekta in dobro časovno načrtovanje ter upravljanje ključnega pomena za pravočasno izvedbo ter zaključek del. Samo tako bo zadovoljstvo vsestransko, saj bo nad rezultatom navdušena tako stranka, kot tudi notranji oblikovalec in preostali člani v projekt aktivno vključene ekipe.

 

Ste se odločili za nekaj sprememb dóma in potrebujete pomoč ali nasvet strokovnjaka? Odlično, ste na pravem naslovu. Pri Erjavcu imamo dolgoletne, bogate in obsežne izkušnje pri projektih notranjega oblikovanja. Za nami so že nešteti uspešno opremljeni notranji prostori in prav toliko zadovoljnih strank. Vse svoje znanje in napor bomo vložili v to, da boste kmalu med njimi tudi vi.

Če vaš prostor potrebuje strukturne spremembe, kot so na primer odstranitev stene, premika vodovodne napeljave ali vgradnja novih oken ali vrat, je za to nalogo najboljša izbira notranji oblikovalec. Oblikovalci lahko namreč pri načrtovanju pomembnih strukturnih sprememb in njihovem uresničevanju pomagajo z neposrednim sodelovanjem z arhitekti in izvajalci gradbenih del. Če pa potrebujete pomoč pri odločitvah estetske narave, kot so odločanje o slogu, izbira tapet, barv in pohištva, izbira obdelave oken ter izbira razsvetljave in dodatkov, pa bo pravi naslov notranji dekorater.

Preden se lotite izbire poklicnega notranjega oblikovalca, pripravite čim bolj izčrpen in temeljit pregled svojih želja, predstav in možnosti – tako prostorskih kot finančnih; višina vložka je namreč ključnega pomena za realno načrtovanje in naposled uspešno izvedbo projekta notranjega oblikovanja.

Kljub opisanim razlikam med notranjim oblikovalcem in dekoraterjem pa naj vas ne bo strah prestopiti meje, da angažirate dekoraterja, ki ima sloves dobrega oblikovalca, ali oblikovalca z občutkom za dekoriranje, če imata preverljive odlične reference. Poklica namreč iz mnogih že omenjenih razlogov hodita tako tesno z roko v roki, da se v marsičem tudi prekrivata in z veliko truda ter pridobljenega znanja in izkušenj je mogoče postati strokovnjak, temeljito podkovan na obeh področjih.

 

Če želite, da vam naši vrhunski in izkušeni strokovnjaki z upoštevanjem vaših sanj in želja izpolnijo dolgoletne želje glede podobe vaših notranjih prostorov, nam pišite ali nas pokličite.

Z veseljem se bomo z vami dogovorili za individualni uvodni razgovor, kjer nam boste predstavili svoje videnje in predstave, mi pa vam bomo podali že prvo povratno informacijo. Tako se bo lahko pot do vaših čudovitih notranjih prostorov uspešno začela in nemoteno nadaljevala vse do končnega rezultata, ki vam bo v dolgoletno veselje in ponos.