fbpx

Kuhinjski otok – praktičen element moderne kuhinje

Kadar opremljamo svojo kuhinjo ali katerega od drugih prostorov v stanovanju ali hiši, si vedno želimo, da bi bil ta opremljen vizualno prijetno in hkrati praktično. Kuhinjski otok je nedvomno ena izmed idej, ki lahko običajen prostor pretvori v sodobno in elegantno kuhinjo – če imate le dovolj prostora zanj. Dimenzije prostora morajo biti namreč primerne, sicer kuhinja z otokom ni ne moderna ne funkcionalna. Sicer pa je kuhinjski otok odlična rešitev. Če je na vrsti prenova kuhinje ali pa jo opremljate prvič, se oglasite v našem salonu. Na podlagi izmer vam bomo svetovali, ali je kuhinjski otok primerna rešitev ali pa bi bila za vaš prostor morda primernejša drugačna oprema.

Kuhinjski otok – dimenzije in uporabnost

Prvo pravilo, kadar se odločate za kuhinjo z otokom, je pravilo prostora. To pomeni, da mora biti za kuhinjski otok vaša kuhinja dovolj velika. Dimenzije kuhinjskega otoka morajo namreč biti takšne, da je uporaben, da nanj lahko namestite pomivalno korito, kuhalno površino in nekaj delovne površine. Zakaj? Ker kuhinja z otokom v nasprotnem primeru ne bo uporabna. Strokovnjaki svetujemo vsaj velikost 120 x 50 cm. Paziti morate tudi na to, da bo okoli njega dovolj prostora, da se boste z lahkoto sprehajali med elementi. Ostala oprema kuhinje pa je pravzaprav odvisna le od vaše domišljije – in seveda prostorskih možnosti.

kuhinjski otok
kuhinjski otok

Moderna ali klasična kuhinja z otokom

V splošnem velja, da je kuhinjski otoček oblikovalska dimenzija, ki je primerna za sodobne kuhinje. A moderna kuhinja z otokom ni nujno tudi kuhinja, ki sledi sodobnim oblikovalskim trendom. Kuhinjski otok je lahko del klasično oblikovane kuhinje – če je seveda dovolj prostorna. Drži pa, da so kuhinjski otoki povsem v skladu s sodobnim trendom odprtih, zračnih prostorov, ki skuša kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo združiti v en sam prostor. Temu se prilagaja celotna oprema kuhinje, pa tudi drugih prostorov.